Starodawny przepis na zielone pomidory

Rewelacyjny stary przepis na wykorzystanie zielonych pomidorów. Co roku ta sałatka jest w naszym domu hitem


Składniki na 8 słoików po 300 ml:
  • 1 i 1/2 kg zielonych pomidorów koktajlowych
  • 500 g cebuli
  • 2 łyżeczki soli
zalewa:
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy




Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Do warzyw dodajemy 3 łyżeczki soli i mieszamy. Odstawiamy na 1 godz., aby puściły wodę. Składniki na zalewę gotujemy. Z warzyw odlewamy powstały sok. Pomidorki z cebulą zalewamy gorącą zalewą i mieszamy.


Odstawiamy do wystygnięcia. W tym mieszamy 2 - 3 razy. Następnie pomidorki z cebulą i zalewą nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 25 min. od momentu zagotowania. Smacznego!