Gołąbki bez zawijania - wyśmienity obiad na lato

Wyśmienity obiad na lato z młodej kapusty. Robię go bardzo często bo domownicy je uwielbiają


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 2 szklanki wody
  • olej do smażenia




Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości. Cebulą drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty dodajemy kaszę manną, mięso mielone, cebulę, jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotlety. Gołąbki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sosem zalewamy gołąbki i zapiekamy w 180 st. około 30 minut. Smacznego!