Pulchne, dwukolorowe ciasto z owocami

To ciasto gości u nas co kilka dni, uwielbiamy je zajadać z różnymi owocami, tym razem z rabarbarem. Ciasto zawsze się udaje, jest pulchne, szybko się je robi i każdemu smakuje


Składniki na blaszkę 25x36 cm:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • rabarbar lub inne owoce


Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy na zmianę ciasto jasne i ciemne. Na wierzchu układamy rabarbar. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. Smacznego!