Chrupiące ogórki konserwowe

Wypróbowałam wiele przepisów na ogórki konserwowe, ale ten jest zdecydowanie moim numerem 1. Ogórki wychodzą pyszne i chrupiące


Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 250 ml octu
  • 1250 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • gorczyca
  • liście laurowe


Wykonanie:
Ogórki moczymy, myjemy i ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy po 1 -2 ząbki czosnku, gałązce kopru, liściu laurowym i wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia. Smacznego