Mięso i ziemniaki - obiad na wypasie

Ziemniaczki i mięso przygotowane w ten sposób to jedno z naszych ulubionych dań. Przygotowany tak obiad za każdym razem jest wyjedzony do ostatniego kęsa. Jest to najlepsze danie z ziemniakami i mięsem, które robi się praktycznie samo


Składniki:
  • około 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz i sól
  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki startego, świeżego imbiru




Wykonanie:
Do dużej miski dajemy sos sojowy, miód, ketchup, olej, ostrą paprykę, imbir, sól i pieprz. Mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i wkładamy do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, aby całe były pokryte marynatą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy podudzia.


Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 1 godz. 30 min. Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy. Od czasu do czasu podudzia podlewamy sosem z dna naczynia. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Och, uwielbiam domowe obiady! Nic nie pobija smaku i uczucia ciepła, jakie niesie ze sobą posiłek przygotowany w domu. Ten przepis na mięso i ziemniaki brzmi niezwykle smakowicie i na pewno zamierzam go wypróbować! Nie ma nic lepszego niż pyszne, soczyste kawałki mięsa połączone z miękko gotowanymi ziemniakami. To klasyczne połączenie, które zawsze cieszy moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń