Sos Uncle Ben's, który robię od lat

Domowy sos Uncle Ben's robię od wielu lat. Taki słodko - kwaśny sos zimą znakomicie sprawdzi się do makaronu i ryżu


Składniki:
  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 1/2 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml octu
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy. Kroimy na kawałki oraz gotujemy prawie do całkowitego rozpadnięcia. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Kukurydzę i ananasa odsączamy (sok z ananasa zostawiamy). Ananasa kroimy w kostkę. Rozgotowane pomidory blendujemy, wrzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 20 min.

Ananasa i kukurydzę dodajemy do sosu, wsypujemy przyprawy: curry, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, cukier i dolewamy ocet. Sos gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Sok z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. i mieszamy, aby sos się nie przypalił. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na ściereczce do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego!