Pizza z patelni

Pizza robiona na szybko z patelni znakomicie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację na ciepło. To idealne danie dla tych co nie mają czasu


Składniki na 2 pizze o średnicy około 25 cm:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki (szynka, ser mozzarella, pieczarki)


Wykonanie:
Do miski dajemy jajka, olej, mleko, wodę, drożdże i sól. Wsypujemy mąkę, mieszamy, a potem zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm. Nagrzewamy patelnię i kładziemy 1 placek. Smażymy go na średnim ogniu przez około 5 - 6 minut do zarumienienia. Zarumieniony placek przewracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i podpiekamy pizzę jeszcze około 10 min., spód musi się ładnie zarumienić. Ta przygotowaną pizzę możemy zajadać.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

3 komentarze:

  1. Te ciasto nie musi wyrastać

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieraz ma się ochotę na pyszną pizzę, jednakże nie ma się czasu na to, aby przyrządzać na nią ciasto i jeszcze w dodatku czekać na jego wyrośnięcie. Taka pizza z patelni może wtedy okazać się świetną alternatywą. Sama ten przepis wczoraj przetestowałam i uważam, że jest świetny. Pizza wyszła pyszna, a w dodatku przygotowało się ją znacznie szybciej, niż tradycyjną pizzę z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń