Pizza robiona na szybko z patelni znakomicie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację na ciepło. To idealne danie dla tych co nie mają czasu
Składniki na 2 pizze o średnicy około 25 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
- 2 jajka
- 7 łyżek mleka
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- kilka łyżek ulubionego ketchupu lub sosu pomidorowego
- ulubione dodatki (szynka, ser mozzarella, pieczarki)
Wykonanie:
Do miski dajemy jajka, olej, mleko, wodę, drożdże i sól. Wsypujemy mąkę, mieszamy, a potem zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm. Nagrzewamy patelnię i kładziemy 1 placek. Smażymy go na średnim ogniu przez około 5 - 6 minut do zarumienienia.
Zarumieniony placek przewracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i podpiekamy pizzę jeszcze około 10 min., spód musi się ładnie zarumienić. Ta przygotowaną pizzę możemy zajadać.
Zarumieniony placek przewracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i podpiekamy pizzę jeszcze około 10 min., spód musi się ładnie zarumienić. Ta przygotowaną pizzę możemy zajadać.
Te ciasto nie musi wyrastać
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie te!
Usuń