Wychodzi Ci suchy schab? - z tym przepisem będzie soczysty

Schab pieczony idealny na kanapki. Z tego przepisu schab wychodzi mi zawsze kruchy i soczysty


Składniki:
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 płaska łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 cebula




Wykonanie:
W miseczce mieszamy przyprawy. Schab osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą. Potem obsypujemy przyprawami z każdej strony. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia i obkładamy plastrami cebuli. Rękaw do pieczenia zamykamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz.


Po tym czasie schab wstawiamy do zimnego piekarnika i włączmy temp. na 180 st. C. Pieczemy przez około 70 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia. Zastygnięty schab kroimy w plasterki jak wędlinę na kanapki. Smacznego.