Schab pieczony idealny na kanapki. Z tego przepisu schab wychodzi mi zawsze kruchy i soczysty
Składniki:
- 1 kg schabu w kawałku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki majeranku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 płaska łyżka soli gruboziarnistej
- 1 cebula
Wykonanie:
W miseczce mieszamy przyprawy. Schab osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą. Potem obsypujemy przyprawami z każdej strony. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia i obkładamy plastrami cebuli. Rękaw do pieczenia zamykamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz.
Po tym czasie schab wstawiamy do zimnego piekarnika i włączmy temp. na 180 st. C. Pieczemy przez około 70 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia. Zastygnięty schab kroimy w plasterki jak wędlinę na kanapki. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowa wędlina pieczony schab przekąski przekąski na sylwestra schab schab na kanapki sylwester wędlina