Smalcówki

Smalcówki to przepyszne ciastka, które u nas piecze Babcia. Takie ciasteczka są idealnie kruche i znikają jedno za drugim


Składniki na około 100 ciasteczek:
  • około 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 200 g zimnego smalcu wieprzowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 2 - 3 łyżki mleka


Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest ciężko zagnieść można dodać odrobinę mleka, ja nie dodawałam. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (góra-dół). Pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasteczka studzimy.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!