Smalcówki to przepyszne ciastka, które u nas piecze Babcia. Takie ciasteczka są idealnie kruche i znikają jedno za drugim
Składniki na około 100 ciasteczek:
- około 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 200 g zimnego smalcu wieprzowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g
- 1 jajko
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest ciężko zagnieść można dodać odrobinę mleka, ja nie dodawałam. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (góra-dół). Pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasteczka studzimy.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!