Domowy ketchup na zimę, nie jest za kwaśny, ani za słodki, proporcje są idealne

Po wielu próbach w końcu udało mi się zrobić idealny ketchup do słoików na zimę. Ketchup jest idealny w smaku, nie jest za słodki, ani za kwaśny, jest w sam raz. Proporcja cukinii, pomidorów i przypraw jest idealna


Składniki na 10 słoików po 250 ml:
  • 2 średnie cukinie (około 1 i 1/2 kg)
  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%


Wykonanie:
Cukinie obieramy, jeżeli ma przerośnięte gniazda nasienne to je usuwamy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z solą. Cukinię odstawiamy, żeby puściła sok. Umyte pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka dajemy cebulę, czosnek, odciśniętą z soku cukinię i pomidory. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie papka, a nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy cukier, ocet, słodką paprykę, curry i pieprz. Gotujemy jeszcze około 20 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na jednolitą masę. 


Ketchup nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. od momentu zagotowania się wody. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!