Syrop z czarnego bzu z małą ilością cukru, eliksir w czasie przeziębienia

Bardzo smaczny i zdrowy syrop z czarnego bzu z małą ilością cukru. Co roku robię jego zapas na zimę


Składniki na 5 butelek o pojemności 300 ml:
  • 2 kg oczyszczonych owoców czarnego bzu
  • 2 szklanki wody
  • 300 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny



Wykonanie:
Oczyszczone i opłukane owoce czarnego bzu dajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż owoce popękają. Następnie sok przecedzamy przez sito, a z owoców odciskamy sok. Owoce sią gorące więc najlepiej jest to robić za pomocą łyżki.

Do gorącego syropu dajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z syropem pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!