Bardzo smaczny i zdrowy syrop z czarnego bzu z małą ilością cukru. Co roku robię jego zapas na zimę
Składniki na 5 butelek o pojemności 300 ml:
- 2 kg oczyszczonych owoców czarnego bzu
- 2 szklanki wody
- 300 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
Oczyszczone i opłukane owoce czarnego bzu dajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż owoce popękają. Następnie sok przecedzamy przez sito, a z owoców odciskamy sok. Owoce sią gorące więc najlepiej jest to robić za pomocą łyżki.
Do gorącego syropu dajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z syropem pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania. Smacznego!
Do gorącego syropu dajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy i zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z syropem pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
czarny bez czarny bez na zimę sok z czarnego bzu sok z owoców czarnego bzu syrop z czarnego bzu syrop z owoców czarnego bzu