Bardzo zdrowy i przepyszny sok z aronii na zimę. Jest to jeden z naszych ulubionych soków do herbaty zimą
Składniki na 9 butelek po 300 ml:
- 2,5 kg aronii
- 1 kg cukru
- sok z 3 cytryn
- 1 l wody
Wykonanie:
Umyte i osuszone owoce aronii mrozimy przez co najmniej 12 h, aronia ma wtedy łagodniejszy i mniej cierpki smak. Przemrożone owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Aronię przykrywamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy przez 40 minut pod przykryciem. Aronię odstawiamy do wystygnięcia.
Potem sok odcedzamy, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do butelek i zakręcamy. Sok pasteryzujemy około 10 - 15 min. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
aronia przetwory przetwory z aronii sok z aronii sok z aronii na zimę