Pomidory jak z puszki

Krojone pomidory jak z puszki robię obowiązkowo na zimę już od dziewięciu lat. Takie pomidory są rewelacyjne zimą na pomidorówkę i do sosów
Składniki na 6 słoików po 300 ml:
  • 2 kg pomidorów najlepiej twardych i mięsistych
  • 1 łyżka soli
Wykonanie:

Sparzone pomidory obieramy ze skórki i wykrawamy twardy, zielny środek od ogonka. Pomidory kroimy na duże kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy sól. Mieszamy i zagotowujemy. Kiedy pomidory zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 - 15 min. Pomidory powinny się ugotować, ale nie powinny się rozgotować. Gorące pomidory nakładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki owijamy ręcznikiem, a jak wystygną wynosimy do spiżarki.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!