Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami jest robione właśnie z tego, starego przepisu. Ciasto wychodzi idealnie kruche, ma dużą ilość śliwek i przepyszną piankę. Takie ciasto robię zawsze na dużą blachę i zawsze znika w mig, przeważnie jeszcze ciepłe
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
kruche ciasto:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 400 g zimnego masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego po 16g
- 8 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego lub gęstej śmietany
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- około 1 kg śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Jeżeli ciasto jest ciężko zagnieść to można dodać serek lub śmietanę. Powinno wyjść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą cześć ciasta wkładamy do lodówki.
Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą. Ze śliwek usuwamy pestki. Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną i rozkładamy je na cieście. Staramy się śliwki układać skórką do dołu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy proszek budyniowy. Piankę wykładamy na śliwki. Na wierzchu ciasta rozkładamy odrywane kawałki ciasta z mniejszej części ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra - dół) i pieczemy około godzinę. Ciasto musi się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą. Ze śliwek usuwamy pestki. Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną i rozkładamy je na cieście. Staramy się śliwki układać skórką do dołu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy proszek budyniowy. Piankę wykładamy na śliwki. Na wierzchu ciasta rozkładamy odrywane kawałki ciasta z mniejszej części ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra - dół) i pieczemy około godzinę. Ciasto musi się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto ze sliwkami ciasto ze sliwkami na dużą blachę kruche ciasto ze sliwkami śliwki