Ciasto ze śliwkami, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut. Składniki wystarczy wymieszać, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 200 ml
- 1 kubeczek cukru
- 6 kubeczków maki
- 2 kubeczki oleju
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- śliwki
Wykonanie:
Składniki na ciasto odmierzamy kubeczkiem po jogurcie naturalnym, który użyliśmy do wykonania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i krótko mieszamy łyżką.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego