Sos włoski ala italiana na zimę

Sos włoski ala italiana do słoików na zimę robię co roku. Jest to rewelacyjny sos do makaronów czy na pizzę. U nas słoików z takimi sosami nie może brakować zimą


Składniki na 6 słoików po 370 ml i 2 słoiki po 450 ml:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 papryki
  • główka czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/3 szklanki cukru


Wykonanie:
Do dużego garnka dajemy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory. Dorzucamy pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i papryki. Dodajemy jeszcze pokrojony na kawałki czosnek. Do warzyw wsypujemy sól, mieszamy i gotujemy na średniej mocy palnika do rozgotowania warzyw i odparowania nadmiaru wody. Od czasu do czasu zawartość garnka mieszamy. Potem dodajemy ocet, cukier, zioła prowansalskie, bazylię, oregano i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 


Powstały sos blendujemy na gładko i nalewamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na średniej mocy palnika przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia, a potem wynosimy do spiżarki. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!