Sok z winogron na zimę

Znakomity sok z winogron, który robię w ogromnych ilościach, bo u nas znika jeszcze przed zimą


Składniki na 5 butelek po 300 ml:
  • 2 kg winogron w całych kiściach
  • około 150 g cukru
Wykonanie:
Opłukane winogrona odrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka. Dosypujemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy, aż winogrona zaczną się rozpadać. Owoce miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.

Następnie sok przecedzamy przez sitko, a owoce przecieramy. Sok rozlewamy do butelek i pasteryzujemy przez 30 minut na średniej mocy palnika.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!