Pychotki z jabłkami

Przepis na bułeczki mam od Mamy, bardzo często robiła nam takie do szkoły. Bułeczki smakiem wyszły identyczne jak te od Mamy


Składniki na 14 pychotek z jabłkami:
  • 4 szklanki mąki pszenne
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 12 g suchych drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru
kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka




Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę. W międzyczasie obrane i pokrojone w kostkę jabłka prażymy z cukrem. Pozostawiamy do wystygnięcia.


Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy jabłka i brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypujemy kruszonką zagniecioną z masła, mąki i cukru pudru. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut.


Smacznego!