Przepis na bułeczki mam od Mamy, bardzo często robiła nam takie do szkoły. Bułeczki smakiem wyszły identyczne jak te od Mamy
Składniki na 14 pychotek z jabłkami:
- 4 szklanki mąki pszenne
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 12 g suchych drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę. W międzyczasie obrane i pokrojone w kostkę jabłka prażymy z cukrem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy jabłka i brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypujemy kruszonką zagniecioną z masła, mąki i cukru pudru. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
bułeczki pychotki bułekczki z jabłkami ciasta ciasto jabłka karnawał pieczywo przepisy z jabłkami pychotki z jabłkami tłusty czwartek
WSZYSTKIE,,,PRZEPISY...SĄ ŚWIETNE POLECAM WSZYSTKIM ...POZDRAWIAM..DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuń