Miodownik

Blaty miodowe przełożone masą budyniową, krówkową i powidłami. Znakomicie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty

Blaszka: 22x33 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka sody
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
ponadto:
  • 200 g powideł
  • 510 g masy krówkowej
  • orzechy włoskie i płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Miód lekko podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i sodą, wbijamy jajka i dodajemy przestygnięty miód. Zagniatamy jednolite ciasto, jeżeli się klei do rąk dodajemy mąkę. Ciasto dzielmy na 2 części i pieczemy dwa blaty w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut. W międzyczasie robimy masę budyniową. W 150 ml mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy płyn z mąki i żółtek. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy na puch i stopniowo łyżką dodajemy masę budyniową. Pierwszy wystudzony blat smarujemy powidłami. Na nie wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem. Górę smarujemy masą krówkową oraz ozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. 

Smacznego


1 komentarz: