Kopytka - niezawodny przepis Babci

Niezawodny przepis Babci na kopytka, wszyscy się nimi zajadają

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • około 200 - 250 g mąki pszennej 
  • sól 


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 części i na oproszonej stolnicy formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm.

Kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. najlepsze kopytka wychodzą z mąką krupczatką . nie skleją się po ugotowaniu . są super polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby się nie sklejały dodaję łyżkę oleju do gotującej wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kopytek nie dajemy mąki ziemniaczanej.Do klusek śląskich tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię z masełkiem i bułką tartą lekko zrumienioną, odrobina cukru.

    OdpowiedzUsuń