Niezawodny przepis Babci na kopytka, wszyscy się nimi zajadają
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- około 200 - 250 g mąki pszennej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 części i na oproszonej stolnicy formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm.
Kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!
najlepsze kopytka wychodzą z mąką krupczatką . nie skleją się po ugotowaniu . są super polecam
OdpowiedzUsuńLubię z sosem grzybowym
OdpowiedzUsuńŻeby się nie sklejały dodaję łyżkę oleju do gotującej wody.
OdpowiedzUsuńDo kopytek nie dajemy mąki ziemniaczanej.Do klusek śląskich tak
OdpowiedzUsuńJa lubię z masełkiem i bułką tartą lekko zrumienioną, odrobina cukru.
OdpowiedzUsuń