Kopytka - niezawodny przepis Babci

Niezawodny przepis Babci na kopytka, wszyscy się nimi zajadają

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • około 200 - 250 g mąki pszennej 
  • sól 


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę lub dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 części i na oproszonej stolnicy formujemy wałeczek o grubości 2-3 cm.

Kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. najlepsze kopytka wychodzą z mąką krupczatką . nie skleją się po ugotowaniu . są super polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby się nie sklejały dodaję łyżkę oleju do gotującej wody.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kopytek nie dajemy mąki ziemniaczanej.Do klusek śląskich tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama dokładała, ja dokładam i są bardzo dobre.

      Usuń
  4. Ja lubię z masełkiem i bułką tartą lekko zrumienioną, odrobina cukru.

    OdpowiedzUsuń