Ciasto magiczne i nietypowe, podczas pieczenia z jednej masy robią się dwie warstwy i powstaje część biszkoptowa i budyniowa
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 150 g roztopionego masła
- 600 ml mleka
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczone zimne masło, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko i sok z cytryny. Ciasto wychodzi rzadkie. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy. Mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 45 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 45 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!