Ciasto magiczne

Ciasto magiczne i nietypowe, podczas pieczenia z jednej masy robią się dwie warstwy i powstaje część biszkoptowa i budyniowa

Wielkość blaszki: 24x28 cm

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 150 g roztopionego masła
  • 600 ml mleka
  • sok z 1 cytryny



Przygotowanie:


Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczone zimne masło, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko i sok z cytryny. Ciasto wychodzi rzadkie. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy. Mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 45 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!