Chatka Puchatka - deser z lat dzieciństwa

Przepis na ten deser znalazłam w zeszycie mamy, od razu przygotowałam to ciasto, wszyscy się nim zachwycali

Składniki:

  • 2 l mleka (najlepiej wiejskiego)
  • 1 l śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 10 ml aromatu rumowego
  • 48 herbatników (około 220 g)
  • 1/2 szklanki mleka do namaczania herbatników
  • 2 dowolne galaretki w różnych kolorach
  • polewa z mlecznej czekolady
  • płatki migdałowe do posypania


Wykonanie:

Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną śmietanę z żółtkami i jajkami. Gotujemy do powstania sera i studzimy. Galaretki oddzielnie rozpuszczamy w 300 ml wody oraz pozostawiamy do stężenia. Zimny ser odsączamy przez drobne sitko. Masło ucieramy z cukrem, aromatem i powoli dodajemy ser. Na foli aluminiowej układamy herbatniki namoczone w mleku (3 rzędy po 8 herbatników). Następnie wykładamy 2/3 przygotowanej masy serowej i rozsmarowujemy. Jedną z przygotowanych galaretek układamy w trzech rzędach.

Potem przykrywamy warstwą herbatników namoczonych w mleku i pozostałą część masy wykładamy na środek ciasta. Drugą z przygotowanych galaretek układamy w dwóch rzędach. Następnie podnosimy do góry folie, unosząc boczne rzędy herbatników, aż ich brzegi zetkną się u góry. Powstały podłużny trójkąt oblewamy mleczna czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy dobrze schłodzone.

Smacznego!