Grochówka

Grochówka jak w wojsku rozgrzewająca i syta, z dużą ilością mięsa, warzyw i mocno doprawiona


Składniki:
  • 40 dag grochu łuskanego połówki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 dag wędzonego boczku 
  • 2 wędzone żeberka lub wędzona kiełbasa
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 




Wykonanie:

Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, selera oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po około 40 min. dodajemy pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek.


Z zupy wyjmujemy żeberka, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości. Ja gorącą grochówkę przelewam w słoiki. Jak ostygnie wstawiam do lodówki i możemy przechowuję około 1 - 2 tygodnie. Grochówkę wyjmuję z lodówki, podgrzewam i obiad gotowy. Smacznego.