Takie ciasto jadłam ostatnio u znajomych, było tak smaczne, że postanowiłam je zrobić w domu. Teraz będę częściej wracać do tego przepisu
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
masa:
Przygotowanie:
- 1 l mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 budynie śmietankowe
- 300 g masła
- około 700 g herbatników maślanych
- słoiczek dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1 szklankę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch oraz partiami dodajmy po łyżce budyń. 3 - 4 łyżki masy odkładamy na wierzch ciasta.
Na spodzie blaszki z papierem do pieczenia układamy herbatniki, władamy połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Rozsmarowujemy dżem malinowy i ponownie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Na spodzie blaszki z papierem do pieczenia układamy herbatniki, władamy połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Rozsmarowujemy dżem malinowy i ponownie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Super przepisy z korzystam z nich, d, iekuje za takie przepisy
OdpowiedzUsuń