Schab pieczony z jabłkami

Taki schab teściowa przygotowała na ostatnie święto, był tak smaczny, że teraz często będę wracać do tego przepisu

Składniki:

  • około 1,5 kg schabu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz mielony
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól



Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę z miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku, papryki oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie schab nacieramy solą i nacinamy go w kilku miejscach, aby wcisnąć kawałki jabłka ze skórką. Potem przygotowaną marynatą go smarujemy, również wkładamy w nacięcia.



Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1 szklanką wody (w razie potrzeby dolewamy). Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulę. Wszystko przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i pieczemy do miękkości. Pod koniec pieczenia schab odkrywamy, aby się zarumienił.

Smacznego



1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie i smakowicie. Bardzo fajna marynata.

    OdpowiedzUsuń