Najprostsze rogaliki ze składników, które zawsze mamy w domu. Ich smakiem każdy się zachwyca
Składniki:
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g masła
- marmolada
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, śmietanę i masło. Siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na podsypanej mąką stolnicy każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i ciasno zawijam do wierzchołka. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i ciasno zawijam do wierzchołka. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Rogaliki pyszne
OdpowiedzUsuńRobię takie rogaliki ale zarabiam piwem
OdpowiedzUsuńCzy to piwo jest zamiast śmietany? Jaka ilość?
UsuńCzy wyrobione ciasto będzie nadawało się na rurki z kremem?
OdpowiedzUsuńŚmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńŚmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńkwaśna, 18% :)
Usuń