Szybciutkie paszteciki garmażeryjne, bez czekania, aż wyrośnie ciasto, bez gotowania farszu. Robi się je ekspresowo i są bardzo pyszne
Składniki:
Wykonanie:
- 3 szklanki mąki pszennej i do podsypywania
- 200 g zimnego masła
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18%
- duża szczypta soli
- 14 g suszonych drożdży
- około 800 g dobrej jakości, ulubionego pasztetu
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek. Dodajemy sól, drożdże, śmietanę, 1 jajko i 2 żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Pasztet kroimy w słupki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, a pod drugą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na brzegu ciasta układamy pasek z pasztetu. Pasztet zawijamy w ciasto i powstały wałek odcinamy od reszty ciasta.
Wałek kroimy na paszteciki. Czynność powtarzamy, aż wykorzystam całe ciasto. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.
Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C (góra-dół). Paszteciki pieczemy około 20 min., aż ładnie się zarumienią. Upieczone paszteciki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
paszteciki paszteciki bez czekania paszteciki garmażeryjne paszteciki z pasztetem przekąski szybciutkie paszteciki garmażeryjne szybkie paszteciki
