Szybciutkie paszteciki garmażeryjne

Szybciutkie paszteciki garmażeryjne, bez czekania, aż wyrośnie ciasto, bez gotowania farszu. Robi się je ekspresowo i są bardzo pyszne


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej i do podsypywania
  • 200 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • duża szczypta soli
  • 14 g suszonych drożdży
  • około 800 g dobrej jakości, ulubionego pasztetu


Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek. Dodajemy sól, drożdże, śmietanę, 1 jajko i 2 żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Pasztet kroimy w słupki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną odkładamy, a pod drugą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na brzegu ciasta układamy pasek z pasztetu. Pasztet zawijamy w ciasto i powstały wałek odcinamy od reszty ciasta.


Wałek kroimy na paszteciki. Czynność powtarzamy, aż wykorzystam całe ciasto. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.


Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C (góra-dół). Paszteciki pieczemy około 20 min., aż ładnie się zarumienią. Upieczone paszteciki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!