Ciasto harataniec

Wyśmienity stary przepis na ciasto harataniec, wszyscy goście i domownicy zawsze się nim zachwycają

Wielkość blaszki:
25x36 cm

Składniki:

ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
masa serowa:
  • 700 g sera białego
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
pianka:
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego


Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto oprócz kakao zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na spodzie formy i dociskamy. Potem rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Ciemną część ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie, delikatnie dociskamy.


Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy na najdrobniejszych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę serową i posypujemy startą drugą częścią jasnego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.

Smacznego