Sernik łaciaty

Ten sernik króluje w moim domu na każdej rodzinnej uroczystości i spotkaniach ze znajomymi

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego jednokrotnie mielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Wykonanie:

Do garnuszka dodajemy mleko, masło, kakao i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia, mieszamy i studzimy. Do zimnej masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.


Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, proszek budyniowy i masło miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę nakładamy łyżką masę serową i czekoladową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 60 min. do ładnego zarumienienia.

Smacznego