Ten sernik króluje w moim domu na każdej rodzinnej uroczystości i spotkaniach ze znajomymi
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kg twarogu półtłustego jednokrotnie mielonego
- 50 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Do garnuszka dodajemy mleko, masło, kakao i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia, mieszamy i studzimy. Do zimnej masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, proszek budyniowy i masło miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę nakładamy łyżką masę serową i czekoladową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 60 min. do ładnego zarumienienia.
Smacznego