Proste w wykonaniu ciasto, jest tak smaczne, że domownicy i znajomi palce oblizywali
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
spód:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (część może być ziemniaczanej)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- garść kandyzowanych kolorowych ananasów
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukry oraz serek. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec wsypujemy ananasy. Powstały krem wykładamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy je w plastry i układamy na masie. Potem galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy, aby wystygły. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego
Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecam...
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i szybkie ciasta. Dziękuję za przepis, na niedzielę upiekę....
OdpowiedzUsuń