Ciasto pychotka

Proste w wykonaniu ciasto, jest tak smaczne, że domownicy i znajomi palce oblizywali

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

spód:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (część może być ziemniaczanej)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • garść kandyzowanych kolorowych ananasów
dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe



Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy.



W międzyczasie przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukry oraz serek. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec wsypujemy ananasy. Powstały krem wykładamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy je w plastry i układamy na masie. Potem galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy, aby wystygły. Tężejącą galaretką zalewamy brzoskwinie. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego



1 komentarz: