Obiad z zapasów, które mam w domu, żeby nie chodzić i nie narażać się na wirusa
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- kminek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Kapustę odciskamy z kwasu, kroimy, jeżeli jest długa i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dobrze odciskamy z wody.
Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i odciśnięcia kapusty. Potem formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju.
Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i odciśnięcia kapusty. Potem formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju.
Smacznego!
Smakują wyśmienicie.....polecam zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń