Sałatka z pomidorów i cebuli na zimę to obowiązkowy przetwór w naszej spiżarni. Robię je co roku z podwójnej porcji i zawsze za szybko znikają
Składniki na 9 słoików po 300 ml:
- 2 kg twardych pomidorów
- 5 cebul
- 9 łyżek oleju
- 4 - 5 dużych liści laurowych
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 18 ziaren pieprzu
- 1 l wody
- 100 ml octu 10%
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Cebulę i pomidory ze skórką kroimy w plastry. W słoikach układamy warstwowo pomidory i cebulę. Składniki na zalewę gotujemy. Do każdego słoika z zalewy wyławiamy i wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego i dwie kulki pieprzu. Następnie zalewamy zalewą i wlewamy po łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w wodzie około 3 - 5 min. (im dłużej gotujemy, tym bardziej będą miękkie pomidory).
Smacznego
super
OdpowiedzUsuń