Ciasto na gofrach z truskawkami i masą śmietanową - smakuje jak gofry z budki
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
- 12 gofrów
- 650 ml śmietanki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 3 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
- około 700 g truskawek
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy jogurt i ubijając wlewamy powolutku zimną żelatynę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry i wykładamy masę. Ciasto odstawiamy do stężenia.
W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku. Następnie na warstwie śmietanowej układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Ciekawy przepis, przyznam szczerze, że nie słyszałem wcześniej, aby ktoś robił spód z gofrów.
OdpowiedzUsuń