Idealne do grilla ogórki po koreańsku, które gotowe są tylko w 15 minut
Składniki na 1 słoik 750 ml:
- 5 dużych ogórków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki maggi
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie:
Ogórki ze skórką kroimy w grube plasterki, a cebulę w kostkę. Wrzucamy na durszlak, zasypujemy solą i odstawiamy, aż puszczą sok. Wodę mieszamy z olejem, octem, maggi, cukrem, pieprzem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórki przekładamy do słoika, bez powstałego soku i zalewamy zalewą. Przygotowane ogórki są gotowe do jedzenia.
Smacznego
W czwartek takie robiłem i przyznam, że naprawdę świetnie się udało
OdpowiedzUsuń