Przepis na placuszki dostałam dawno temu od Siostry. Zawsze kiedy je smażę ustawia się kolejka po placki
Porcja: około 25 placuszków
Składniki:
- 6 jabłek
- około 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy jajka, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość wsypanej mąki do ciasta zależy od soczystości jabłek. Placuszki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron.
Smacznego!