Sałatka pumpernikiel

Ta sałatka w naszym domu przygotowywana jest od lat na różne uroczystości. Zawsze kiedy ją podam goście się zachwycają


Składniki:
  • 1 szklanka fasoli białej perełki
  • opakowanie kminku (20g)
  • 500 g chleba pumpernikla
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 - 4 łyżki majonezu


Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewam wodą. Następnie moczymy ją przez około 8 godz. Po tym czasie odlewamy wodę i płuczemy fasolę. Zalewamy nową wodą, tak na około 3 palce nad fasolę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy kminek i gotujemy jeszcze około 5 - 8 minut. Na koniec fasolę solimy. Następnie całość odcedzamy na sitku. Odstawiamy do wystygnięcia. Chleb kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Przygotowane składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!