Bułeczki pychotki

Zawsze kiedy przygotuję te bułeczki to synek nie może się nimi najeść. Tak mu smakują, że sięga po nie jedna za drugą


Składniki na 9 sztuk:
  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • 170 g mlecznych chocolate chips
  • dodatkowo: żółtko rozmącone z łyżką mleka




Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Dodajemy mleko i jajka, wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Na sam koniec dodajemy czekoladę i ponownie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz.


Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Następnie smarujemy je rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 20 min.



Smacznego



1 komentarz:

  1. Witam i przepraszam za pytanie ^^ czy jest jakaś różnica gdy się doda od razu masło zamiast na samym końcu ?

    OdpowiedzUsuń