Ciasto królewski klejnot

Ciasto królewski klejnot zrobiłam kiedy odwiedziła nas prababcia. Ciasto okazało się strzałem w 10! Ciasto królewski klejnot sprawdzi się na każdą specjalną okazję


Wielkość balszki:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 700 g truskawek
  • 400 g masy kajmakowej
  • około 70 g krakersów
  • kakao do oprószenia




Wykonanie:

Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. 3-4 łyżki kremu odkładamy. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy 1/2 masy. Układamy pokrojone na grubsze plasterki truskawki i przykrywamy drugą połową masy. Następnie dajemy biszkopt i rozsmarowujemy odłożoną masę. Układamy krakersy i wykładamy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Jakie wymiary blaszki na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lyzki sa duze i srednie moze lepiej zwazyc tak jak pozostale skladniki p.rondel
    jesli przepis ma byc dokladny

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą być truskawki mrożone kładziemy mrożone czy rozmrażamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie też jestem ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten biszkopt z 4 jajek nie za cienki i można będzie go przepołowić? Wątpię

    OdpowiedzUsuń