Stary i niezawodny przepis na dżem porzeczkowy, z którego korzystam od lat. Z tym przepisem mam pewność, że weki będą udane, a dżem się nie popsuje
Składniki na około 24 słoiki dżemu porzeczkowego po 300 ml:
- 7 kg oczyszczonych czarnych porzeczek
- 3 i 1/2 kg cukru
Wykonanie:
Czarne porzeczki mieszamy z cukrem. Smażymy w dużym garnku na średnim ogniu przez około 2 - 3 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Długość smażenia owoców zależy od ich soczystości. Podczas smażenia dżem często mieszamy. Gotowy nakładamy do czystych słoików i zakręcamy. Słoiki z dżemem pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. Smacznego
Witam!Mam pytanie czy nie przeciera się owoców ?
OdpowiedzUsuńJa dodaję mniej cukru, ale to już jak kto lubi. Nie przecieram porzeczek, czasem przecieram maliny, ale wtedy robi się mus.
OdpowiedzUsuń