Dżem porzeczkowy - stara i niezawodna receptura, z której korzystam co roku

Stary i niezawodny przepis na dżem porzeczkowy, z którego korzystam od lat. Z tym przepisem mam pewność, że weki będą udane, a dżem się nie popsuje


Składniki na około 24 słoiki dżemu porzeczkowego po 300 ml:
  • 7 kg oczyszczonych czarnych porzeczek
  • 3 i 1/2 kg cukru


Wykonanie:

Czarne porzeczki mieszamy z cukrem. Smażymy w dużym garnku na średnim ogniu przez około 2 - 3 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Długość smażenia owoców zależy od ich soczystości. Podczas smażenia dżem często mieszamy. Gotowy nakładamy do czystych słoików i zakręcamy. Słoiki z dżemem pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody. Smacznego




2 komentarze:

  1. Witam!Mam pytanie czy nie przeciera się owoców ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję mniej cukru, ale to już jak kto lubi. Nie przecieram porzeczek, czasem przecieram maliny, ale wtedy robi się mus.

    OdpowiedzUsuń