Kołocz z jabłkami

Ciasto, które wszyscy uwielbiają i każdy zajada się nim ze smakiem


Składniki na formę 24x28 cm:
ciasto:
  • 250 g tortowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 30 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kopista łyżka cukru z wanilią
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko


masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 6 średnich jabłek
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią



Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki przesianej z cukrami, dodajemy zaczyn, stopione i schłodzone masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 - 40 min. do wyrośnięcia.


Na 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń. W 1 szklance mleka mieszamy budynie i 3 łyżki cukru. 2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i pozostałym cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy i gotujemy budyń. Jeszcze gorący wykładamy na ciasto. Jabłka obieramy i kroimy grube plastry. Układamy je na gorącym budyniu i posypujemy cukrem waniliowym. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy kruszonkę, którą kruszymy na górę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut, do lekkiego zarumienienia kruszonki. Smacznego!