Cebularze z przepisu Babci - wyśmienite

Najlepsze cebularze jakie kiedykolwiek jadłam, można je jeść i jeść bez końca. Babcia jest mistrzynią w ich przygotowywaniu


Składniki na 20 sztuk:
ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • około 1,3 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 250 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, wodę i około 300 g mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obraną cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, olej i jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk, ale ma być miękkie (w razie potrzeby dosypujemy mąkę). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 20 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Następnie rozkładamy wcześniej przygotowany farsz.


Cebularze pieczemy w temp. 175 st. do momentu, aż się zarumienią, około 20 min. Smacznego.