Piernik bardzo puszysty

Przepyszny, puszysty i mięciutki piernik, który zawsze się udaje. Nasza rodzina go uwielbia i jest jednym z obowiązkowych ciast na święta


Składniki na foremkę 25x36 cm:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka powideł
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietanki 36%


Wykonanie:
Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą, jasną masę. następnie dodajemy miód, powidła, olej, mleko. Przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypujemy przyprawę do piernika. Całość miksujemy do połączenia składników. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (góra dół) na około 45 - 50 min. Upieczony piernik ostawiamy do wystygnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i kakao. Wlewamy śmietankę i mieszamy do połączenia. Polewą dekorujemy piernik. Tak przygotowany piernik można jeść od razu po przygotowaniu, a nawet można go przygotować tydzień wcześniej, przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!