Niedzielna blacha - obiad, który robi się praktycznie sam

Obiad, który robi się sam to jest to co najbardziej lubię, szczególnie w leniwe niedziele. Tak przygotowanego kurczaka z powodzeniem możecie podać każdego dnia. Gwarantuję, że każdy będzie się nim zachwycał


Składniki:
  • 7 ćwiartek z kurczaka
  • 3 cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • czosnek suszony
  • majeranek
  • papryka słodka
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • sól




Wykonanie:
Ćwiartki kurczaka obficie obsypujemy przyprawami i układamy na głębokiej blaszce piekarnikowej. Cebulę kroimy w ósemki i układamy między udkami. Dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego.


Kurczaka przykrawamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 2 godz. Pod koniec pieczenia ćwiartki podlewamy powstałym sosem i podpiekamy bez przykrycia do zarumienienia. Udka z kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego!