Bigos z cukinią

Kiedy w ogródku rośnie cukinia bigos z nią w naszym domu pojawia się co kilka dni. Jest tak pyszny, że każdy się chętnie nim zajada


Składniki:
  • 2 młode cukinie
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • około 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 laska kiełbasy
  • około 500 g boczku wędzonego
  • 4 żeberka wędzone
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • 2 - 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Wykonanie:

Pokrojone w kostkę cebule wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i żeberka. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (można wcześniej sparzyć i obrać skórkę), gotujemy do rozpadnięcia pomidorów. Na koniec wrzucamy poszatkowaną kapustę, startą na grubych oczkach cukinię i marchewkę.

Dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, paprykę słodką, liście laurowe i ziele angielskie). W razie potrzeby podlewamy wodą i wszystko gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu bigos mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie czego doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Akurat od kilku dni chodzi za mną zachcianka na bigos. Nigdy nie przyrządzałam go z cukinią, więc to dla mnie niemała odmiana. Bardzo ciekawy przepis! Mam nadzieję, że sobie z nim poradzę. Lubię próbować nowych dań - a to dla mnie nowość. :) Dzięki za inspirację! Mam nadzieję, że bigos wyjdzie udany, bo czuję się zachęcona, aby go przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń