Starodawny przepis na ogórki królewskie, które u nas znikają w mig. Takie ogórki robię co roku, są przepyszne i przeważnie znikają jeszcze przed zimą
Ilość: 5 słoików (500 ml)
Składniki na 6 słoików po 450 ml:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 12 ząbków czosnku
- 6 gałązek kopru z kwiatem
- 6 łyżeczek gorczycy
Wykonanie:
Umyte ogórki kroimy w plasterki, solimy i mieszamy. Ogórki odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Następnie ogórki odsączmy z powstałego soku. Do słoików pakujemy ogórki. Na wierzch wkładamy gałązkę kopru, dodajemy po dwa ząbki czosnku i wsypujemy po łyżeczce gorczycy.
Wodę, ocet, cukier i miód gotujemy. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 3 - 5 min. od momentu zagotowania się wody. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ogorki do słoików ogórki ogórki królewskie ogórki na zimę ogórki po królewsku przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków