Królewskie ogórki

Starodawny przepis na ogórki królewskie, które u nas znikają w mig. Takie ogórki robię co roku, są przepyszne i przeważnie znikają jeszcze przed zimą



Ilość: 5 słoików (500 ml)
Składniki na 6 słoików po 450 ml:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 12 ząbków czosnku
  • 6 gałązek kopru z kwiatem
  • 6 łyżeczek gorczycy


Wykonanie:
Umyte ogórki kroimy w plasterki, solimy i mieszamy. Ogórki odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Następnie ogórki odsączmy z powstałego soku. Do słoików pakujemy ogórki. Na wierzch wkładamy gałązkę kopru, dodajemy po dwa ząbki czosnku i wsypujemy po łyżeczce gorczycy.


Wodę, ocet, cukier i miód gotujemy. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 3 - 5 min. od momentu zagotowania się wody. Smacznego.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!