Jesienny przysmak, najlepszy dżem

Najlepszy dżem z jesiennych owoców, który robię co roku. Jaką ilość bym tego dżemu nie zrobiła, to do zimy zawsze brakuje


Składniki:
  • 2 kg jabłek
  • 1 kg śliwek węgierek
  • około 300 - 500 g cukru (ilość w zależności od słodkości owoców)
  • około 1/2 szklanki wody


Wykonanie:
Śliwki pozbawiamy pestek, a obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy owoce, wodę i cukier. Całość smażymy, aż owoce będą się rozpadać, a nadmiar soku odparuje. Blendujemy na mus i gorący dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Dla pewności słoiki z dżemem można zapasteryzować gotując około 10 min. od momentu zagotowania wody. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Lubię wypróbowywać nowe przepisy w swojej kuchni, a dżemu jeszcze do tej pory nie miałam okazji samodzielnie robić! Moja babcia robiła najlepszy dżem - również miał w swoim przepisie jabłka i śliwki, więc może smak tego będzie podobny. Z chęcią ten przepis wypróbuję. Dzięki za łatwe opisanie go. :)

    OdpowiedzUsuń