Teść nazbierał śliwek, przywiózł i kazał zrobić ciasto. Oczywiście upiekłam ciasto z wielką radością i to na dużą blachę piekarnikową. Ciasto wyszło przepyszne, puszyste z dużą ilością śliwek i kruszonki. Ciasto zniknęło w mig, a ja już zamówiłam kolejną partię śliwek na takie pyszne ciacho😎
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 14 g drożdży suszonych
- 4 jajka
- 200 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- śliwki
Wykonanie:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Nie zagotowujemy. Do letniej masy wbijamy jajka i dodajemy drożdże (masa musi być przestygnięta, żeby jajka się nie ścięły). Mieszamy trzepaczką. Wsypujemy mąkę. Mieszamy ciasto. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę mieszamy, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu.
Ciasto posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka i ładnego zarumienienia ciasta. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto drożdżowe ze śliwkami ciasto na dużą blachę ciasto ze śliwkami drożdżówka ze śliwkami śliwki