Kurczak złocista skórka

Pyszny kurczak ze złocistą skórką to jedno z naszych ulubionych niedzielnych dań. Każdy kto spróbuje tego przepisu będzie takiego kurczaka robił co niedziele


Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy kurczak złocista skórka
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju


Wykonanie:
Przyprawę do kurczaka, majeranek, słodką paprykę, miód, olej, sól i pieprz mieszamy. Następnie nacieramy podudzia i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy liścia laurowego i ziele anielskie. Kurczaka pieczemy w temp. 200 st. przez około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia, w tym czasie podudzia podlewamy kilka razy powstałym sosem, żeby powstała złocista i chrupiąca skórka.




1 komentarz:

  1. Zdjęcie tego kurczaka w ogóle nie powinno tu być. WSTYD. To jest spalone, a nie złociste

    OdpowiedzUsuń