Domowe drożdżówki dwa smaki

Pyszne bułeczki w dwóch smakach, super na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem wiśniowy
  • jabłka prażone
  • 1 jajko do smarowania


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 porcje.

Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Jeden placek ciasta smarujemy wiśniami, a drugi jabłkami. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego