Pyszne bułeczki w dwóch smakach, super na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- opakowanie drożdży suszonych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem wiśniowy
- jabłka prażone
- 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 porcje.
Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Jeden placek ciasta smarujemy wiśniami, a drugi jabłkami. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego
Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Jeden placek ciasta smarujemy wiśniami, a drugi jabłkami. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego