Domowe drożdżówki dwa smaki

Pyszne bułeczki w dwóch smakach, super na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem wiśniowy
  • jabłka prażone
  • 1 jajko do smarowania


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na 2 porcje.

Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Jeden placek ciasta smarujemy wiśniami, a drugi jabłkami. Ciasto zawijamy. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut. Smacznego




1 komentarz:

  1. Wow, te domowe drożdżówki wyglądają naprawdę obłędnie! Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie. Już nie mogę doczekać się, aby poczuć zapach ciepłych drożdżówek unoszący się po kuchni. Myślę, że świetnie sprawdzą się one na jakąś poranną przekąskę. Dziękuję za podzielenie się tą pyszną propozycją!

    OdpowiedzUsuń